Aštuoni mitai apie saulės elektrines ir jų įrengimą

Artėjant šildymo sezonui, vis daugiau žmonių, įvertinę praėjusių metų išlaidas, ieško efektyvių šildymo sprendimų, kurie užtikrintų didesnę energetinę nepriklausomybę. Vienas iš populiariausių variantų – nuosava saulės elektrinė. Jų įsirengimą iš dalies kompensuoja valstybė – nuo 2024 m. kas dvejus metus gyventojams bus išmokamos kompensacijos. Tačiau tai motyvuoja nedidelę dalį gyventojų – apie saulės elektrinių įsirengimą vis dar sklando skirtingų nuomonių ir ne visada teisinga informacija.

1 mitas: būtina rinktis kuo galingesnes saulės baterijas

Tai populiarus mitas, paremtas tradiciniu mąstymu – „kuo daugiau, tuo geriau“. Iš tiesų, saulės baterijas geriausia rinktis pagal faktines energijos sąnaudas. Pasirinkus galingesnę saulės modulių sistemą nei iš tikrųjų reikia, per metus nesunaudota energija tiesiog liks valstybei. Naudos iš didesnio pajėgumo nebus, atvirkščiai – sumokėsite už įrengimą to, ko realiai nepanaudosite.

Prieš įsigyjant saulės elektrinę, svarbu įsivertinti, kiek elektros energijos sunaudojate savo namų ūkyje ir kaip tai galėtų pasikeisti, įrengus saulės baterijas. Suvartojimui siekiant, pavyzdžiui, vidutiniškai 10 000 kWh per metus, rekomenduojama įrengti 10 kW galios stotį. Jei įsirengę saulės elektrinę planuojate įsigyti dar ir elektromobilį, sąnaudos išaugs, todėl darant skaičiavimus, reikėtų įtraukti ir tai. Įsirengta saulės elektrinė užtikrins didžiausią efektyvumą ir atsipirks greičiausiai, atlikus kuo tikslesnius skaičiavimus.

2 mitas: saulės baterijos nenaudingos žiemą

Tai vienas iš klasikinių mitų, apie kurį kalba ekspertai. Suprantama, kad Lietuvoje nėra saulėta visus metus, tačiau saulėtumo lygis yra pakankamas energijai išgauti. Svarbu žinoti, kad saulės elektrinės gamina energiją ir žiemą, nors jos kiekis gerokai mažesnis – vidutiniškai 10–20 proc. visos metinės elektros energijos.

Saulės elektrinės pradeda gaminti didesnius energijos kiekius kovo mėnesį, o nuo rugsėjo jie vėl ima mažėti. Tiesa, vasarą suvartojame mažiau elektros energijos, bet tuo pačiu ir toliau ją gaminame ir sukaupiame rezervą žiemos periodui. Tokiu būdu taip pat galima suvienodinti elektros suvartojimą.

3 mitas: saulės elektrines reikia dažnai valyti, ypač žiemą

Saulės baterijos yra lygios kaip veidrodis. Jei nuolydis mažesnis, ant jų gali kauptis sniegas. Tačiau tuo pat metu, panašiai kaip ir nuo metalinių stogų, vos pašvietus saulei ir pradėjus šilti orui, sniegas ištirps savaime. Todėl specialios priežiūros ir valymo nereikia.

Saulės kolektorių taip pat labai gerai nuvalo lietus, kuris nuplauna visus nešvarumus ir dulkes. Jei prie saulės kolektorių yra dideli laukai ir ore gausu žiedadulkių, saulės baterijas vandeniu nuplauti galima prieš ir po vasaros sezono, tačiau to tikrai nereikia daryti kiekvieną mėnesį.

4 mitas: saulės elektrinės yra trapios ir lengvai lūžta

Saulės plokštės yra patvarios, jos turi apdorotą viršutinį sluoksnį, kuris yra atsparus smūgiams ir apsaugo nuo išorinių veiksnių, tokių kaip kruša.

Tačiau jei bus numestos nuo stogo ant žemės, jos, žinoma, greičiausiai suges. Turite būti atsargūs, pavyzdžiui, saugoti, kad ant jų neužkristų stambesnės medžių šakos – tai tikrai gali padaryti žalos.

5 mitas: laikui bėgant saulės elektrinės praranda efektyvumą

Gamintojų pasiūlymai gali skirtis, tačiau dauguma saulės elektrinių efektyvios išlieka 25 metus. Po to naudingumo koeficientas yra ne mažesnis kaip 80 proc. visos įrengtos saulės elektrinės galios. Taip pat saulės kolektoriams suteikiama 10–20 metų garantija.

6 mitas: saulės baterijas montuoti ant stogo yra brangiau nei ant žemės

Iš tiesų, saulės baterijas montuoti ant stogo yra daug pigiau nei ant žemės. Jos  kopėčiomis užnešamos ant stogo, pritvirtinamos nedideliais tvirtinimo elementais ir prijungiamos prie skirstomojo skydo.

Pasirinkus saulės baterijas montuoti ant žemės, reikia atsižvelgti į tam tikras detales:  užtikrinti pasvirusią padėtį, atlikti elektros kabelio tiesimo po žeme darbus. Taip pat saulės elektrinė užima vietą, kurią būtų galima panaudoti kitiems tikslams.

7 mitas: saulės elektrinių įsigijimas leidžia atsijungti nuo tinklo

Tai nevisai tikslu. Visų pirma saulės elektrinei reikalinga nuolatinė energija, kad ji pati veiktų. Tačiau jei nėra galimybės prisijungti prie skirstomojo tinklo, arba norima visiškai jo atsisakyti yra galimi ir kiti sprendimai, pavyzdžiui, pirkti bateriją (akumuliatorių) saulės elektrinių pagamintai energijai kaupti, tačiau tai pareikalaus papildomų išlaidų.

8 mitas: saulės elektrinę galima montuoti ant bet kokio stogo

Daugeliu atvejų taip, tačiau yra keletas išimčių, kai saulės kolektorių montuoti nerekomenduojama. Pavyzdžiui, jei aplink namą daug medžių, paties namo vieta yra netinkama, nes saulės plokštės visą laiką bus pavėsyje. Jei name yra šlaitiniai stogai, su daugybe poslinkių, toks stogas taip pat netinkamas, nes neleis patogiai išdėlioti plokščių, kad jos sugertų saulės spindulius. Tokiais atvejais saulės geriau rinktis kitą sprendimą.

Kaip kreiptis dėl saulės baterijų pirkimo finansavimo?

Privatūs klientai gauti finansavimą saulės elektrinių pirkimui Citadele banke gali nuo 2021 m. Vidutinis suteikiamo kredito terminas yra 5 metai. Vidutinė kredito suma yra 7100 eurų.

Previous
Previous

Renkantis naują automobilį jo poveikis aplinkai svarbus tik 17 proc. gyventojų

Next
Next

Daugiausiai X REWARDS lojalumo programos taškų „Citadele“ banko klientai iškeičia į paramą Ukrainai