Energiškai efektyvaus būsto finansavimas

Tvarus gyvenimo būdas šiandien svarbus kaip niekada anksčiau. Jau įpratome rūšiuoti atliekas ir keičiame savo apsipirkimo įpročius taip, kad kuo mažiau švaistytume. Vis daugiau įsigyjama elektromobilių, statomos saulės elektrinės, daugiau žmonių renkasi važiuoti į darbą dviračiu ar paspirtuku. Bet ar kada susimąstėte, kad jūsų namai taip pat gali būti draugiški aplinkai, o tokiam būstui įsigyti skirtam kreditui dar taikomos ir palankesnės sąlygos?

Žalioji būsto paskola yra naujas „Citadele“ banko produktas Baltijos šalyse, kuris padės kiekvienam, svarstančiam apie naujo būsto įsigijimą, priimti tvarų sprendimą.

„Matome, kad vis daugiau  gyventojų siekia sumažinti savo įtaką gamtai, o planuodami įsigyti naują būstą, vis dažniau domisi ne tik jo energine klase, bet ir įgyvendinamo projekto technologijomis bei šildymo sprendimais. Tvaresnių gyvenamųjų būstų privalumai dažniausiai yra susiję su mažesnėmis eksploatavimo išlaidomis, taip pat mažesniu poveikiu gamtai ir aukštesniu komforto lygiu“, – sako Rūta Ežerskienė. „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už Baltijos šalių mažmeninę bankininkystę.

Aukštos energinės klasės būstas turi daug privalumų, tarp jų ir mažesnes eksploatavimo išlaidas bei didesnę turto vertę. „Citadele“ banko užsakymu atliktos Baltijos šalių gyventojų apklausos duomenimis, 38 proc. Lietuvos gyventojų svarbios mažesnės pastato išlaikymo ir eksploatacinės išlaidos.

Aukštos energinės klasės būstas

Nors 46 proc. apklausos dalyvių Lietuvoje mano, kad vienas iš pagrindinių kriterijų žaliajam būstui yra gamtai draugiškų statybinių medžiagų naudojimas, norint suprasti, ar būstas tikrai energiškai efektyvus, būtina pasidomėti ir kitais faktais apie pastato statybą ir eksploatavimą. Energijos vartojimo efektyvumas – tai energinis naudingumas. Jis reiškia galimybę suvartojant mažiau elektros ir šilumos, pasiekti tą patį rezultatą, kaip pastatuose, kuriuose energijos ištekliai vartojami neefektyviai.

Žaliuosiuose pastatuose naudojami energiją taupantys prietaisai, įrengiamos saulės elektrinės. Vandens bei būsto šildymui naudojami šiuolaikiniai sprendimai ir prietaisai, vėdinimo sistema, taip pat apšvietimas, užtikrinantis efektyvų išteklių vartojimą.

Visko apie pasirinkto projekto energijos vartojimo efektyvumą galite klausti jo vystytojo. Jei būstą įsigyjate antrinėje rinkoje, įsitikinti, kad norimas būstas atitinka Žaliosios būsto paskolos suteikimo reikalavimus, galite susipažindami su informacija apie pastatų energinio naudingumo sertifikatus, kuri pateikiama Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) registre.

Žalioji būsto paskola suteikiama gyvenamajam būstui, kuris yra pastatytas iki 2021 m. ir atitinka A arba aukštesnę energinio naudingumo klasę. Jei įsigyjamas būstas pastatytas 2021 m. arba vėliau – A++ energinę klasę, o būsto pirminės energijos poreikis yra bent 10 proc. mažesnis nei energijos beveik nevartojančio pastato.

Geriau aplinkai, sveikatai ir biudžetui

Gyventojai vis geriau supranta klimato kaitos pasekmes ir būtinumą mažinti anglies dvideginio emisiją. Energijos vartojimo efektyvumas pastatuose yra vienas iš būdų šiam tikslui pasiekti. Be to, įsigiję gamtai draugišką būstą galėsite mėgautis sveikesne ir malonesne gyvenamąja erdve. Naudojant aplinkai nekenksmingus energijos šaltinius, mažėja sąskaitos ir auga nepriklausomybė nuo įprastų energijos tiekėjų.

Kokybiška energiškai efektyvių namų vėdinimo sistema mažina taršą ir alergenų bei kenksmingų dalelių kaupimąsi patalpose. Nekintama temperatūra namuose užtikrina komfortą ir sumažina susirgimo oru plintančiomis virusinėmis ligomis riziką.  

Teisingas pasirinkimas

Norint gauti Žaliąją būsto paskolą, pasirinktas būstas turi atitikti tam tikrus kriterijus, kurie priklauso nuo pastato statybos metų ir energinio efektyvumo klasės. Teikdami paraišką paskolai, papildomai nieko neturite nurodyti. Jei pasirinkote reikalavimus atitinkantį būstą, jums bus pasiūlytos geresnės sąlygos, pavyzdžiui, mažesnė banko palūkanų norma.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą apie žaliuosius būstus „Citadele“ banko užsakymu atliko tyrimų agentūra „Norstat“ 2023 m. gruodžio. mėnesį internetu buvo apklausta ne mažiau kaip po 1000 gyventojų nuo 18 iki 74 metų amžiaus trijose Baltijos šalyse.

Previous
Previous

Kaip užtikrinti, kad atsiskaityti elektroninėje parduotuvėje būtų patogu?

Next
Next

Atėjo metas remontui?