Kaip dirbtinį intelektą pasitelkia Lietuvos bankų sektorius?

Bankų sektorius yra vienas šiuolaikiškiausių – skaitmeniniai sprendimai plėtojami greičiausiai, o dirbtinis intelektas (DI) matomas ne kaip ateities sprendimas, bet jau dabar naudojamas kasdien aptarnaujant klientus. Romas Čereška, „Citadele“ banko Baltijos šalių lėšų valdymo ir prekybos finansavimo tarnybos vadovas, dalijasi įžvalgomis, kaip DI padeda užtikrinti banko operacijų sklandumą, ir prognozėmis, kokių dar galimybių yra DI panaudoti bankų sektoriuje.

„DI jau naudojamas Lietuvos bankų sistemoje – asmens identifikavimas atsidarant banko sąskaitą nuotoliniu būdu ar DI panaudojimas finansinio sukčiavimo prevencijai yra tik keletas šiuolaikinių technologijų suteikiamo funkcionalumo pavyzdžių. Augant DI panaudojimo galimybėms įvairiose srityse, bankai netrukus galės jo funkcionalumą pritaikyti rizikai valdyti, vidiniams procesams optimizuoti ar personalizuotiems pasiūlymams klientams rengti“, – prognozuoja R. Čereška.

Romas Čereška, „Citadele“ banko Baltijos šalių lėšų valdymo ir prekybos finansavimo tarnybos vadovas

Įtartinų sandorių stebėjimas ir sukčiavimo prevencija

DI sėkmingai naudojamas kovoje su finansiniais sukčiais. DI padeda analizuoti žmonių pirkimo įpročius ir sukurti kliento profilį, kuris vėliau naudojamas sukčiavimo prevencijai. Pavyzdžiui, jei sukčiai gavo jūsų banko kortelės duomenis ir pasinaudojo jais prašydami atlikti mokėjimą, DI padės tokį atvejį atpažinti kaip netipinį mokėjimą, kuris neatitinka jūsų įpročių. Tokių netipiškų atvejų identifikavimas gali sumažinti finansinio sukčiavimo atvejų skaičių.

Asmenukės naudojimas tapatybei nustatyti

Tapatybės patikrinimas yra vienas populiariausių procesų, kur DI atlieka svarbų vaidmenį. Padedant DI, kiekvienas gyventojas gali atsidaryti sąskaitą „Citadele“ banke nuotoliniu būdu, identifikacijai panaudodamas asmenukę. Tai gali padaryti tiek privatus, tiek juridinis asmuo – angliškai vadinama „digital onboarding“ paslauga banke jau prieinama ir verslui. Kas mėnesį šia galimybe pasinaudoja maždaug 2 000 potencialių klientų Baltijos šalyse.

Virtualus asistentas

Virtualus asistentas, arba pokalbių robotas, jau kurį laiką pasitelkiamas klientams aptarnauti Europoje, ne išimtis ir Lietuva. Pagrindinis tokio asistento pranašumas – jis veikia 24 valandas per parą ir padeda išspręsti standartines klientų problemas, atsakyti į paprastus klausimus. Patirtis rodo, kad virtualaus asistento paslaugomis naudojasi jauni žmonės, kurie nori surasti problemos sprendimą patys ir greitai – keliais spustelėjimais pokalbių lange, o ne kalbėdami su skambučių centro darbuotoju. Galime prognozuoti, kad pokalbių robotai ir (ar) balso asistentai vis labiau populiarės Lietuvos bankų sektoriuje.

Kredito reitingo vertinimas ir paslaugų personalizavimas

Integruoti DI sprendimai jau padeda bankams vertinti gyventojo pajamų pakankamumą, norint įsigyti kredito kortelę, gauti lizingą ar būsto paskolą. Be to, DI naudojimas šiuos procesus gali gerokai paspartinti. Galime tikėtis, kad ateityje DI padės surinkti dar tikslesnius duomenis apie klientus, ir jais remdamiesi kiekvienam klientui galėsime pasiūlyti būtent jam aktualias kasdienes finansines paslaugas.

Previous
Previous

Nekilnojamąjį turtą lietuviai yra apdraudę dažniau nei sveikatą

Next
Next

Beveik pusė lietuvių teigia impulsyviai neperkantys