Automobilio priežiūra: kaip pailginti automobilio tarnavimo laiką nedidelėmis investicijomis

„Citadele Leasing“ atlikta gyventojų apklausa parodė, kad dėl infliacijos ir kainų kilimo beveik kas antras Lietuvos vairuotojas (49 proc.) planuoja atidėti su automobiliu susijusias išlaidas. Atsisakius nebūtinu išlaidų, tokių kaip automobilio plovimo paslaugos, profesionalus salono valymas, kai kurių su automobilio saugumu nesusijusių paslaugų, galima sutaupyti. Tačiau yra ir tokių automobilio priežiūros darbų, kuriuos atlikus laiku, išvengsite vėliau galimų netikėtų ir didelių išlaidų. „Citadele Leasing“ ekspertai parengė patarimus, kaip santykinai nedaug investavus, galima palaikyti gerą automobilio techninę būklę ir taip išvengti didesnių išlaidų.

Paruoškite automobilį žiemai ir šaltu oru naudokite jį taupiai

Jei dar neparuošėte automobilio žiemai, pats laikas tai padaryti dabar. Į ką reiktų atkreipti dėmesį? Data, kada turime pasikeisti padangas į žiemines, mums puikiai žinoma, tačiau tai nėra vienintelis dalykas, kurį reikėtų padaryti prieš atšąlant orams. Patikrinkite valytuvų nusidėvėjimą, pakeiskite langų plovimo skystį į žieminį, patikrinkite žibintų ir langų apiplovimo purkštukus, taip pat padangų slėgį. Jei automobilis neužsiveda taip sklandžiai kaip įprastai, akumuliatorius išsikrauna, arba priekiniai žibintai šviečia blankiau, gali būti, kad atėjo laikas keisti akumuliatorių. Jo tarnavimo laikas vidutiniškai siekia ketverius metus. Norėdami pailginti akumuliatoriaus veikimo laiką, nenaudokite radijo ir kitų prietaisų, kai variklis išjungtas, nepamirškite išjungti automobilio žibintų, jei jie neišsijungia automatiškai. Paprastai akumuliatorius tarnaus ilgiau, jei vengsite trumpų kelionių, kurių metu akumuliatorius nespėja įsikrauti.

Atrodytų nedidelė smulkmena, bet gana svarbu patikrinti ir langų atidarymo – uždarymo mechanizmus. Tai ypač svarbu senesnėms mašinoms, nes laikui bėgant kaupiasi drėgmė ir tai gali sugadinti mechanizmą, kai norime atidaryti langą jam užšalus. Įsigijus specialų tepalą   galima išvengti viso mechanizmo keitimo.

Spaudžiant didesniam šaltukui verta neskubėti užvesti per naktį įšalusios transporto priemonės, ypač, jei vairuojate dyzelinį automobilį. Įsėdę į mašiną, duokite jai laiko „sušilti“ – įjungę degimą, luktelkite kelias sekundes, prieš užvesdami variklį. Dyzelinių automobilių savininkai turėtų atkreipti dėmesį į oranžinę spiralės formos lemputę – tai yra pakaitinimo žvakių indikatorius. Varikli veskite tik tada, kai ši lemputė užges. Kalbant paprastai, naudokitės paprasta trijų žingsnių taisykle – įjunkite defgimą, palaukite, kol lemputės užges ir tik tada užveskite varilį.

Apsaugo automobilį nuo rūdžių

Būtina pasirūpinti kėbulo apsauga nuo rūdžių. Automobilio plovimas bent du kartus per mėnesį padės atsikratyti purvo ir druskos, kurios gali pažeisti dažų dangą ir laikui bėgant paskatinti rūdijimą. Po plovimo durų ir langų angas rekomenduojama nuvalyti sausa šluoste, užtikrinant, kad likusi drėgmė neprisidėtų prie jų užšalimo. Galimas profesionalus antikorozinis automobilio kėbulo ir dugno padengimas, kuris žiemos metu apsaugos automobilį nuo druskos ir purvo.

Norėdami pasirūpinti interjeru, medžiaginius automobilio kilimėlius pakeiskite guminiais. Medžiaginiai grindų kilimėliai žiemą sulaiko drėgmę, kuri išgaruoja ir salone susidaro kondensatas, pradeda rasoti langai, kas riboja matomumą. Rekomenduotina nusipirkti automobilio drėgmės surinktuvą, kuris absorbuoja drėgmę automobilio salone. Jį galima įsigyti specializuotose automobilių detalių parduotuvėse. Svarbu patikrinti gumines durelių sandarinimo  tarpines. Jei jos susidėvėję, salone bus šalta ir drėgna. Be to, gali užšalti durys ir nebus galima atidaryti durų iš išorės. Patartina naudoti specialų tepalą guminėms dalims, kas apsaugo nuo užšalimo. Atšalus orams ypač plastikinės detalės tampa daug trapesnės ir dėl to galite sugadinti, pavyzdžiui, durų rankeną, bandydami atidaryti duris jėga. Norėdami apsaugoti sandariklį, jį galima apdoroti silikoniniu tepalu, kuris padės nuo temperatūros pokyčių.

Turėkite svarbių dalykų rinkinį kritinėms situacijoms

Beveik kiekvienas automobilio savininkas yra susidūręs su automobilio problemomis, dėl kurių yra tekę sustoti ir laukti techninės pagalbos. Tamsiu paros metu sustojus kelyje gali būti ypač pavojinga, todėl verta pasitikrinti automobilio avarinį rinkinį. Komplekte būtinai turėtų būti žibintuvėlis su nauja baterija, pagrindinių įrankių komplektas ir lipni juosta, įrankiai atsarginiam ratui pakeisti ar laikinai sutvarkyti prakiurusi ratą, automobilio užvedimo laidai, oro kompresorius. Žinoma, pasirūpinkite, kad šviesą atspindinti liemenė ir avarinis trikampis visada būtų vietoje. Taip pat žiemą pravers sulankstomas kastuvas, dar vienas šiltų drabužių sluoksnis ir antklodė bei vienkartiniai rankų šildytuvai, kuriuos galima įsidėti į kišenę.

„Tvarkingas automobilis yra būtinas ne tik dėl saugumo, bet ir ilgainiui padės sutaupyti, nes rimto remonto nereikės taip dažnai. Žiemos sezonas reikalauja ypatingo dėmesio, nes automobilį veikia keli nepalankūs veiksniai – sniegas, ledas, druska, automobilio slydimas ir dažnesnės avarijos. Akivaizdu, kad ne visas situacijas galima numatyti, tačiau iš anksto pasirūpinus savo automobiliu galima išvengti gana didelės dalies išlaidų ir nelaimingų atsitikimų“, – pataria Vaidotas Gurskas,  „Citadele Leasing“ Lietuvos filialo vadovas

Reprezentatyvią gyventojų apklausą apie Lietuvos gyventojų automobilių priežiūros išlaidų dinamiką bankas „Citadele“ kartu su tyrimų agentūra „Norstat“ atliko spalį, internetu apklausęs 1000 respondentų nuo 18 iki 74 metų amžiaus.

Previous
Previous

Vaikų poreikiai: kaip jiems padėti suprasti pinigų vertę?

Next
Next

Verslas pripažįsta, kad veiktų pelningiau, jei labiau sektų veiklos rezultatus – kas tam trukdo?