Paprasti būdai apsaugoti savo finansus

Finansiniai sukčiai sugalvoja vis išradingesnių būdų, kaip iš gyventojų išvilioti pinigus, dažnai jų metodai būna tokie įtikinantys, kad kartais gali apgauti ir visiškus skeptikus, įsitikinusius, kad žino viską ir į tokius spąstus tikrai nepaklius. Žinioms atnaujinti „Citadele“ banko ekspertai pateikia keletą patarimų, kurie padės neužkibti ant sukčių kabliuko.

Nesidalinkite asmenine informacija

Niekada skambinančiam neatskleiskite savo banko informacijos: naudojamų prisijungimo kodų, mokėjimo kortelių duomenų, slaptažodžių. Jei tokius duomenis prašoma suvesti paspaudus trumpąja žinute gautą interneto nuorodą, taip pat to nedarykite. Banko atstovai ar policijos pareigūnai niekada neprašys jūsų suteikti prieigą prie tokių duomenų.

Tikrinkite gautą informaciją

Visada atidžiai tikrinkite interneto naršyklės adreso juostoje rodomą adresą – ar tikrai esate toje interneto svetainėje, kurios adresą norėjote suvesti. Jei naudojatės interneto paieškos įrankiu (pvz., „Google“ ar „Bing“), neatidarykite pirmosios siūlomos interneto svetainės prieš tai neįsitikinę, kad tai jūsų ieškomas puslapis – pirmasis rezultatas dažnai gali būti reklama.

Neatsakykite į prašymą imtis skubių veiksmų

Žmogaus protas linkęs pasimesti ir priimti neapgalvotus sprendimus, kai reikia reaguoti greitai. Jei jus skubina ir nežinote, kaip elgtis, neskubėkite, atsitraukite nuo problemos ir pagalvokite dar kartą, prieš imdamiesi veiksmų. Prisiminkite pirmąjį patarimą – patikrinkite informaciją. Bankas niekada neskubins kliento nedelsiant imtis veiksmų.

Neatidarykite nuorodų ir priedų, kuriuos gavote el. paštu iš neaiškaus siuntėjo

Pirmiausia atidžiai patikrinkite el. pašto adresą ir siuntėją – ar jis jums žinomas ir tikras asmuo ar įmonė? Sukčiai dažnai susikuria el. pašto adresą, kuris yra panašus į jums žinomą – pakeičia vos vieną raidę ar simbolį, imituodami originalą. Jei laišku gaunate kvietimą įsidiegti kokias nors programas, nespauskite šių nuorodų.

Aktyvinkite banko programėlės pranešimus

Interneto banko programėlėje aktyvinkite nustatymą, kuris jus informuos apie kiekvieną atliktą operaciją – tai padės sekti visus atliekamus veiksmus ir laiku pastebėti, jei iš jūsų sąskaitos vykdomi mokėjimai, kurių neinicijavote. Kuo greičiau savo bankui pranešite apie įtartiną operaciją, tuo didesnė tikimybė, kad išvengsite sukčių apgaulės ir susigrąžinsite prarastus pinigus.

Reguliariai peržiūrėkite savo mokėjimų istoriją

Daugelis žmonių peržiūri savo mokėjimų istoriją tik tada, kai reikia įsitikinti, ar mokėjimas atliktas. Rekomenduojama savo banko operacijų istoriją peržiūrėti bent kartą per savaitę – tai leis laiku pastebėti įtartinas veiklas, tokias kaip netikėtas pavedimas į jūsų sąskaitą iš nepažįstamo asmens, pinigų trūkumas ir pan., kurios gali būti susijusios su finansiniu sukčiavimu.

Previous
Previous

Beveik kas antras verslininkas atsidaro sąskaitą nuotoliniu būdu

Next
Next

Asmeninių finansų valdymo „higiena” lietuviams nesvetima: beveik du trečdaliai periodiškai tikrinasi banko sąskaitą