Idėja rudens savaitgalio kelionei – dvarai Lietuvoje

Kol orai vis dar orai džiugina, keliauti norisi kiekvienam. Tiesa, ne visada tam turime daug laiko ir tolimesnę kelionę sunku susiplanuoti, bet savaitgalio ar kelių dienų išvykai gausu lankytinų vietų ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, ar kada pagalvojote, kokia puiki vieta pabėgimui nuo kasdienybės yra rudenėjančio miško ar parko apsuptas dvaras Lietuvoje? Kokius gražiausius dvarus galima aplankyti mūsų šalyje ir kokias pramogas jie siūlo?

Kiekviename Lietuvos regione gausu puikiai išsilaikiusių ar atrestauruotų dvarų, kuriuos verta aplankyti. Kai kuriuose iš jų rengiami gėlių festivaliai, kituose – muzikiniai pasirodymai, beveik kiekviename puodeliui kavos ar ištaigingiems pietums kviečia restoranas. Didžiausi dvarai, pavyzdžiui Bistrampolio ar Burbiškio dvaras kviečia pasilepinti spa procedūrų paslaugomis, Pakruojo dvare organizuojamos fotosesijos su autentiškais rūbais, Raudondvario dvaro žirgyne atidarytas menų inkubatorius.

Kuriuos dvarus aplankyti pirmiausia? 

Pakruojo dvaras vos 2 km nutolęs nuo Pakruojo yra didžiausias Lietuvoje išlikęs dvaro ansamblis, kurį sudaro net 26 dvaro pastatai, ko gero labiausiai žinomas dėl čia vykstančių kasmetinių gėlių festivalių. Dvaro architektūra – vėlyvojo klasicizmo pavyzdys, tarp išlikusių dvaro pastatų galima pamatyti dvaro rūmus, koplyčią, alaus daryklą, vandens malūną su lentpjūve, kalvę, oranžeriją, skalbyklą. Dvaro teritoriją puošią ir  fotografų pamėgtas 1821 metais statytas dolomitinis arkinis tiltas-užtvanka (restauruotas 2001 m.). Dvaro teritorijoje taip pat yra 150 metų senumo parkas, kuriame auga apie 26 medžių rūšys.  

Bistrampolio dvaras Panevėžio rajone – puiki vieta pakeliauti per istoriją ir pasigilinti į lietuvių bei lenkų kultūrą – dėl lenkiškų buvusių savininkų šaknų, dvarą dažnai lanko turistai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos. Dvaro rūmai pastatyti XIX a., klasicistinio stiliaus. Be dvaro rūmų yra išlikę ir 10 kitų dvaro sodybos ansamblio pastatų, teritorijoje yra didelis parkas ir 3 tvenkiniai. Dvaras patogioje vietoje, tad galite čia stabtelti išgerti kavos ir pasimėgauti tradiciniais desertais, pasidarę pertrauką ilgesnės kelionės metu, ar apsistoti nakvynei – jei nuspręsite pasilikti keletui dienų, būtinai aplankykite ir žirgyną, kur galima pajodinėti, ir sudalyvaukite ekskursijoje – sužinosite ne tik dvaro paslaptis ir legendas, bet ir su gidu aplankysite kiek toliau esančius įdomius objektus.

Trakų Vokės dvaro neorenesanso ir neoklasicizmo bruožų dvaro rūmus suprojektavo italų kilmės architektas pagal Varšuvos karalių rezidencijos pavyzdį. Apie šimtmetį Trakų Vokės dvarą valdė grafai Tiškevičiai, jų dviaukščiai rūmai puošti skulptūromis, o vidinės erdvės įrengtos itin prabangiai, tad čia tikrai kiekvienas pasijaus kaip grafas. Vilniečiams apsilankymas šiame dvare gali būti kelių valandų pramoga, tačiau jei atvykstate iš toliau ir šiose apylinkėse norite aplankyti ne tik Trakų pilį, dvarą tikrai vertą įtraukti į maršrutą.

Raudondvario dvaras – XVII a. pradžios Lietuvos renesanso puošmena, įsikūręs gražioje vietoje šalia Nevėžio ir Nemuno santakos, Kauno rajone. Šiandien išlikę dvaro rūmai su bokštu, oranžerija, ledainė, kiti pastatai bei beveik 4 hektarų ploto parkas. Renovuotame sodybos komplekse vyksta daug renginių, teritorijoje atkurti želdynai traukia mėgstančius fotografuotis gamtoje. Dvare taip pat organizuojamos ekskursijos, edukacijos, dvaro žirgyne atidarytas menų inkubatorius.  Raudondvario dvaras bus viena gražiausių stotelių, planuojantiems pakeliauti ilgesniu pintiniu Panemunės pilių ir piliakalnių maršrutu.

Dar vienas gražus neoklasicizmo epochos dvaro pavyzdys – Burbiškio dvaras Anykščių rajone. Dvarą projektavo prancūzų architektas, autentiški kambariai išlikę iki dabar – galima apsilankyti cigarų kambaryje (bibliotekoje), dvaro kambaryje, pono ir ponios miegamuosiuose bei pono kambaryje ir ponios kambaryje, taip pat istorinėse salėse. Apssitojus Burbiškio dvare, galima aplankyti ir kitas įdomias vietas Anykščių rajone, pavyzdžiui, medžių lajų taką, Punkuto akmenį ir pan.

Dvaro kambariai gali būti puiki išskirtinė vieta apsistoti keliaujant po Lietuvą. Atkreipiame dėmesį, kad net ir neišvykstant iš gimtosios šalies verta turėti kelionių draudimą, kuris kompensuotų nuostolius, patekus į nemalonią situaciją – į X kortelės mėnesinį mokestį, be kitų privalumų, įeina ir kelionių draudimas. Jis galioja keliaujant Lietuvoje, jei keliaujate toliau nei 80 km nuo savo nuolatinės gyvenamosios vietos ir už nakvynę mokate ne mažiau kaip dvi dienas.

Previous
Previous

5 įpročiai mėnesio pradžiai, kurie padės sutaupyti daugiau

Next
Next

Renkantis naują automobilį jo poveikis aplinkai svarbus tik 17 proc. gyventojų